Psykisk ohälsa

Hej på er! 

Nu var det ett bra tag sedan jag skrev något här på farfars hemsida, men jag tänkte att jag skulle ta och skriva något nu igen. 

Det som är störst och det som tar upp mest tid i mitt liv just nu, är min psykiska ohälsa. Jag är diagnostiserad med djup depression, ångest, ADD och autism. Jag har även haft problem med mat och mitt förhållande till mat, så länge jag kan minnas, men min ätstörning är varken det ena eller det andra, så därför har ingen diagnos fastställts ännu. 

Just nu går jag inte i skolan mer än två timmar i veckan, och jag har inte gjort det på snart tre månader. Jag umgås aldrig med vänner, och jag tar helst inte ett kliv utanför dörren, allra helst inte om jag är själv. När det kommer till det så är det först och främst min autism och min generella ångest i sociala sammanhang som ställer till det för mig. 

Småsaker som kanske är självklara för dig, och som även var självklara för mig förut, är långt i från självklara för mig idag. Jag går inte på ica utan pappa, jag går inte i en ''vanlig'' klass i skolan och jag kan inte göra saker som ''vanliga'' tonåringar kan göra, allt detta, är som upplagt för att jag ska få en ångestattack. 

Just nu försöker jag att överleva, och det kanske låter töntigt, men att leva i en konstant sorg och med alla andra psykiska sjukdomar jag har, gör så att det är svårt att ens tro att man kan klara sig till nästa dag. Jag sitter hemma, pysslar och försöker att göra saker som får mig att känna att livet går lättare. 

Mest av allt så vill jag bara skriva det här för att visa att psykisk ohälsa inte alltid syns utanpå, det kan drabba vem som helst och det är inget som vi kan viska om längre. 
Vi måste uppmärksamma och vara öppna om vår psykiska ohälsa, för att kunna skapa en större acceptans kring ämnet. 

Ha det fint, 
/ Alva

Om min bästavän Adele

Farfar bad mig att skriva lite granna om min kompis Adele, som har bott i Sverige i sex år o nu fått avslag (avslag betyder att hon måste lämna landet, dessa beslut tas av migrationsverket).  Själv tycker jag att detta är fel, vilket säkert många andra också tycker. Adele pratar felfri svenska och kan formulera sig bättre än de flesta jag känner. Hon är en riktig begåvning på att skriva, och just nu skriver vi en berättelse tillsammans som vi har tänkt skicka in till ett bokförlag eller något.

Adele kommer från Ukraina och är 96:a. Hon bor med sin mamma här i Stöde. Innan hon bodde här bodde hon i Ljusne.  Hennes mamma pratar definitivt bra svenska hon också.  Adeles mamma jobbar/praktiserar på Ica här i Stöde. Adele är en för det mesta glad tjej som älskar att skriva och att läsa.  

Kanske är det bara jag som tycker att det är fel att utvisa människor som bott här så länge och som är så engagerade, eller så finns det fler? Hon har bott i Stöde i nästan precis ett år nu och under det året har vi umgåtts näst in till hela tiden, hon har blivit som en syster till mig. När hon åker kommer jag inte bara sakna henne, jag kommer förlora en underbar vän.

Lennart Westman 14.03.2018 13:57

Hej,

Som gammal Stödebo vill jag erbjuda er att ta del av min operafilm "I Annan Himmel" för endast 25 kr. Info: http://www.nyopera.se/online/svenska/index.htm

Barbro Magnusson 13.04.2016 09:17

Alva, En modig och viktig berättelse för oss alla att ta del av. Tack för det och lycka till!

AnneSofie 12.04.2016 10:38

Starkt av dig att berätta Alva. Kram till dig!

| Svar

Senaste kommentarer

19.03 | 14:48

Hästen hette Rempojken och köptes av min pappa som knappt 2-åring.
Rempojken var inte inkörd, men det fixade pappa bra'!

20.12 | 09:34

Bernth-Ivar, maken och jag önskar dig en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

10.12 | 14:24

Trevliga bilder och jag också (som min bror) känner igen folk. Trevlig att se en bild på Garvare Ekström då vi har köpt hans ställe och firar jul och sommar där

09.12 | 12:36

Hela labbloken är trevlig att ta del av. Mycket återstår för mig att se. En del av personerna kommer jag ihåg o har träffat. Framförallt under uppväxten.